Talvisin D-vitamiinin saantiin on hyvä kiinnittää erityisesti huomiota, ellei ole tapan juoda litroittain maitoa. Itse en kovinkaan runsaasti maitoa / maitotuotteita käytä, tosin aamukahvi ilman maitoa on kuin kesäloma ilman aurinkoa!

Kala on loistava d-vitamiinin lähde, ja sitä suositellaankin syömään 2-3 kertaa viikossa. Mutta kuinka moni oikeasti siihen kykenee, etenkin jos pöydässä syöjiä on enintään se kaksi. Niukulle ainakin minulla menee.

Uunilohta, uuniperunoita yosa-tillikastikkeen kera

  • 6 perunaa
  • n. 1 kg lohta
  • 1-2 sipulia
  • sitruunaa
  • suolaa
  • pippruria
  • tilliä

                           Kastike:

Pese perunat ja töki harukalla niihin reikiä. Kääri jokainen yksitellen folioon ja laita uuniin, keskitasolle 200 asteeseen.  Perunat saavat olla reilut 30min. uunissa ennen lohta.

Laita lohi uunivuokaan, poista ruodot jos niitä on. Lisää mausteet oman maun mukaan. Pilko lohen ympärrille sipuli kuutioiksi. Peitä vuoka foliolla, näin lohi ei kuivu vaan pysyy mehukkaan maukkaana. Laita lohi perunoinden seuraksi uuniin  n.45min.  Lopullinen aika riippuu uunista ja kalan koosta sekä perunoiden laadusta. 

Valmista lohen ja perunoiden kypsyessä kastike:

Sekoita yosa dipit keskenään laakeaan purkkiin, mausta oman maun mukaan. Itse laitoin pakastetilliä reilun kourallisen, sinappia pienen puristuksen verran, pippuria, suolaa ja chilikastiketta maun mukaan. Laita sekoitus jääkaappiin hautumaan. Vielä ennen tarjoilua kannattaa lisätä sitruunaa, jos katsoo sen tarpeelliseksi.